• Cel: szkolenie daje szansę na zdobycie, poszerzenie i uaktualnienie wiedzy oraz umiejętności dotyczące sztuki parzenia i podawania kawy
  • Zakres wiedzy: szkolenie składa się z kilkunastu tematów, co pozwoli na zdobycie wiedzy i umiejętności dotyczących dotyczącej m.in. różnorodnych napojów (nie tylko kawy), składnikach dodatkowych, technikach przygotowania czy też BHP
  • Adresaci kursu: kurs stworzony dla wszystkich, którzy chcą poznać fascynujący świat kawy, rozwinąć umiejętności baristy lub otworzyć własną kawiarnię
  • Program kursu:
  • Kawa – teoria
  • Spienianie mleka
  • Różne rodzaje kawy do podania (espresso, cappuccino, kawa amerykańska, caffelatte…)
  • Podstawowe techniki Latte Art.
  • Kawa specjalna – bezalkoholowa/ alkoholowa
  • Herbata – teoria
  • Czekolada – teoria
  • Szkło – różne rodzaje filiżanek i szklanek
  • Przygotowanie większej ilości kaw i cappuccino jednocześnie
  • Narzędzi i maszyny – ekspres do kawy, młynek
  • Interakcja z klientami
  • Kreatywność w branży kawowej
  • Techniki, przygotowanie i tworzenie kremów
  • Bita śmietana
  • Technika i przygotowanie specjalnych kaw zimnych oraz
  • Technika i przygotowanie specjalnych gorących kaw
  • Pianka mleczna jako materiał do artystycznego tworzenia dekoracji
  • Zdobienie pianki
  • Kakao do dekoracji
  • Włoskie cappuccino z wzorami: wieniec, pajęczyna, fale na morzu, kwiat (gwiazda), płatki, serce, wiatr, lilia wodna
  • Rysowanie na cappuccino przy użyciu kontrastów kolorów między mlekiem a kawą: morze pełne, kalejdoskop, równowaga, wiatrak, orchidea, kwiat, stąd, kosmos, szczęśliwe słońce, zimowe drzewo, pierścień
  • Kawa na mleku